Als toevoeging op de 2 broodrecepten die ik al geplaatst heb: Toscaans brood en Knoflook/basilicum bolletjes  heb ik vandaag de tijd om een ander broodrecept te maken en te plaatsen.

Frans landbrood, heerlijk zacht brood met een heerlijke knapperige korst.

Ik heb het recept ooit op internet gevonden, heb het geprobeerd en aangepast waardoor het een zoutarme versie geworden is. Dit brood bak ik vaak in grotere hoeveelheden, maak er kleinere broodjes van en vries ze dan in. Daardoor heb ik altijd wel een zoutarm brood in mijn vriezer liggen wat dus ideaal is voor de lunch of als extraatje bij een grote kom soep.

Je begint de avond voor je dit brood wilt bakken met het zogenaamde preferment. Klinkt ingewikkeld maar is niets meer dan bloem, water en gist bij elkaar roeren en 12 uur laten staan zodat het heerlijk aan t gisten slaat. Op die manier heb je een mooie kickstart gecreëerd voor het deeg wat je de volgende dag gaat maken.

In mijn recept gebruik ik tarwebloem en volkorenmeel maar je kan natuurlijk eindeloos variëren. In plaats volkorenmeel kan je roggemeel gebruiken, of deels volkorenmeel deels roggemeel, of maak eens maisbrood met tarwebloem en maismeel of wat denk je van speltmeel? Kijk eens bij een molen in de buurt wat voor soorten die verkopen en varieer er op los.

Ik snap dat het veel werk lijkt en het kost inderdaad wel tijd maar het resultaat is heerlijk zelfgebakken zoutarm brood wat je prima kan invriezen dus het is het zeker waard om eens een luie zondag voor op te offeren. Nou ja brood maken bestaat best veel uit wachten dus hoewel het in uren wel veel tijd kost ben je niet continue bezig.

Ingrediënten voor 2 grote broden of 4 kleinere broodjes

Pre-ferment

  • 240 gram water op kamertemperatuur
  • 200 gram bloem
  • 40 gram volkorenbloem
  • 2 gram gedroogde gist 

En zo maak je het

Meng de bloem, het gist en het water in een kom met een lepel door elkaar en dek de kom af. Zet op een tochtvrije plaats gedurende 8-15 uur.

Dat ziet er dan ongeveer zo uit na een uur of 12:

Als je het deeg gaat maken doe je de overige ingredienten erbij, namelijk:

  • 200 ml water op kamertemperatuur
  • 4 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem (ik gebruikte dit keer 300 gram bloem en 200 gram volkorenmeel

Meng dit alles goed door elkaar en kneed het deeg gedurende een minuut of 10. Dit kan met de hand natuurlijk maar je kan ook een machine gebruiken.

Vorm na een minuut of 10 kneden een bal van het deeg, vet lichtjes in met een olie (zonnebloem of olijfolie bijvoorbeeld) en plaats in een ruime kom die je ook lichtjes ingevet hebt. Dek af en zet op een tochtvrije plaats weg gedurende een uur.

(Na het uur kan je verder gaan met het brood maken maar ik laat het meestal nog een tweede keer rijzen, dit komt de textuur van het brood echt ten goede. Mocht je het nog eens willen laten rijzen druk je met je vingers zachtjes de lucht uit het deeg, vorm weer tot een bal en zet weer afgedekt weg voor een uur).

Als het deeg klaar is maak je van het deeg nu 2 (of meer) delen en maak er weer bolletjes van die je afdekt met wat bakpapier en 10 minuutjes laat liggen.

Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden. Zet een bakblik onderin de oven om mee op te warmen, daar doe je straks water in om extra stoom te creëren.

Na die 10 minuten kun je er verschillende dingen mee doen:

je kan het deeg stevig opbollen en in een rijsmandje leggen (de mooie bolle kant naar beneden)  die je flink bebloemd hebt.  Je kan dit ook in een vergiet doen. Leg een theedoek in een vergiet en bebloem die stevig. Leg de bol deeg hier dan in en dek af met een theedoek.  Of je vormt er een bol van die je op de bakplaat laat rijzen. Je kan er ook een zogeheten “batard” van vormen, zie het filmpje voor uitleg.

(In het filmpje legt ze het op het einde in een rijsmandje, dit hoeft niet als je dit niet hebt. Leg het deeg na het vormen gewoon op een licht bebloemd bakpapier en dek af).

Hoe je het ook gevormd hebt, laat het deeg nu nog zeker 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Leg het deeg op de bakplaat met de goede kant boven (de kant zonder naden) en snij het in met een scherp mes. Niet te diep, ongeveer een halve cm. En bestuif nog met wat bloem.

Schuif de bakplaat in de oven en giet wat koud water in het bakblik. Doe snel de deur dicht. Na 2 minuten kun je wat water in de oven sproeien (op de zijwanden en de deur) en doe weer snel de deur dicht.

Na 20 minuten verlaag je de temperatuur naar 200 graden, trek het bakpapier onder het brood vandaan en bak het brood af in 15 minuten.

Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt aan de onderkant.

 

Rond en Batard Natriumarm Landbrood

Laat grotendeels afkoelen op een rek voor je het eet. En geniet daarna van je eigen heerlijke zelfgebakken zoutarme brood!

(Om in te vriezen; als het brood afgekoeld is wikkel je hem helemaal in pastic folie zodat het brood goed verpakt is. Vries nu in. Om te eten: haal een uur voor je het wilt eten uit de vriezer, pak het uit en laat ontdooien. Verwarm de oven voor op 100 graden en verwarm het brood gedurende 20 minuutjes.)

 

Enjoy!

Voedingswaarde per brood (deeg gedeeld door 2)
Eiwit 48 gr
Natrium 13,45 mg
Kalium 1055 mg
Fosfor 744 mg
Vet 13 gr
Tagged with →