Een van de basisdingen die ik laatst zelfgemaakt heb is ketchup. Deels omdat ik het leuk vind om in de keuken bezig te zijn, deels omdat ik enorm veel tomaten had liggen en na pastasaus, tomatensoep en geroosterde tomaten even niet meer wist wat ik ermee aan moest en deels omdat er zout toegevoegd wordt in tomatenketchup en ik me afvroeg; is dat nou wel nodig?

Vandaar dus: zelf tomatenketchup maken.

Ik moet eerlijk toegeven, hoewel absoluut niet moeilijk, is het wel eventjes werk zeker omdat het eigenlijk 2 recepten zijn. Maar leuk om te doen is het zeker!

Het is na, het maken als je de ketchup in gesteriliseerde potten gedaan hebt en goed vacuüm hebt laten trekken, 3-4 maanden houdbaar dus het is niet dat je het allemaal in een maand op moet eten ofzo.

 

Ingrediënten voor ong 500 ml geroosterde tomatenketchup

  • 1 liter zelfgemaakte tomatenpassata
  • 100 ml cider azijn
  • 50 ml citroensap
  • 1 flinke theelepel mosterdpoeder
  • 1 flinke theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • gemalen kruidnagels, ong 1/4 theelepel
  • 75 gram lichtbruine suiker/rietsuiker

En zo maak je het

Doe de passata in een pan met dikke bodem, samen met de azijn, citroensap en de specerijen en breng langzaam aan de kook.  Laat zachtjes koken en voeg nu de suiker toe en roer goed om het op te laten lossen.

Laat nu 30 minuutjes zachtjes sudderen terwijl je geregeld roert. Op deze manier is hetna 30 minuten een dikke massa geworden die nog wel schenkbaar is.

Doe hierna onmiddellijk in klaarstaande warme gesterilseerde potten en maak meteen goed dicht met de deksel die tegen azijn kunnen. Dit zijn bijvoorbeeld deksels met een rubberen ring aan de binnenkant, of weckpotjes met een rubberen ring. Draai goed aan, zet de potjes nu op hun kop op een theedoek voor een 5 minuutjes en draai daarna weer om. Laat nu compleet afkoelen.

Nu zijn ze als het goed is compleet vacuüm en op deze manier op een koele donkere plaats 4 maanden houdbaar. Als je een pot geopend hebt is hij nog een maand houdbaar in de koelkast.

Enjoy!

 

Voedingswaarde 1 eetlepel ketchup (ong 15 gr)

Eiwit 0,56 gr

Natrium 2,23 mg

Kalium 163,8 mg

Fosfor 17,54 mg

Vet 1,6 gr

 

Tagged with →