Dit wordt een recept in 2 delen. Ik wilde jullie namelijk het recept voor zelfgemaakte ketchup geven , en ga dit ook doen maar om dat te maken moet je eerst een portie tomatenpassata maken! Vandaar dus vandaag deel 1 van het recept voor ketchup:

Tomatenpassata, oftewel tomatensaus, is echt iets wat enorm handig is om op voorraad te hebben. Je kan het in soepen, sauzen en bijvoorbeeld curries heel goed gebruiken. En het is de basis voor zelfgemaakte ketchup! En zo is t cirkeltje is weer rond.

Wist je dat tomaten heel gezond zijn? Ze bevatten veel vit C/B1/B2 en B6 en onder andere ook veel kalium. Nou is dat geen goed nieuws voor mensen die een kaliumbeperking hebben natuurlijk dus die kunnen dit recept beter overslaan. Mocht je alleen een natriumbeperking hebben, of helemaal geen beperking hebben en je komt hier gewoon omdat je t een leuk blog vindt bijvoorbeeld, dan kun je dit prima maken!

Je gaat dus met dit recept zelf tomatenpassata maken, en wat doe je er dan mee als je dat eenmaal hebt?

Je kan het meteen verder verwerken in ketchup bijvoorbeeld maar je kan het ook in invriezen of, als je niet over een grote vriezer beschikt,  in gesteriliseerde potten bewaren. Op deze manier blijft het wel 12 maanden goed op een koele donkere plaats. Als je een pot eenmaal geopend hebt is hij echter nog maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Dit omdat er natuurlijk helemaal geen conserveringsmiddelen in zitten.

En hoe bewaar je spullen in gesterilseerde potten? Nou ten eerste heb je potten nodig. Je kan natuurlijk weckpotten gaan kopen (met een rubberen afsluitring) of je gebruikt gewoon potjes van olijven/jam/appelmoes e.d. Even goed schoonmaken en je hebt op een goedkope manier een flinke voorraad potten staan.

Kijk wel altijd even of de rubberen ring van de weckpotten en de rubberen rand in de deksels van de potten nog heel is.  Die rubberen rand moet je hebben omdat die tegen azijn bestand zijn en in ketchup bijvoorbeeld gebruik je cider azijn.

De potten en deksels steriliseer je bijvoorbeeld door ze goed heet af te wassen, ze mee te laten draaien in een hete vaatwasser en door ze daarna in een oven te plaatsen (op zo’n 100 graden) en daar minstens een half uur te laten staan zodat ze goed droog en heet zijn.

Nu kan je het recept verder volgen en onderaan zal ik uitleg geven over hoe je de potten met de tomaten erin goed vacuüm trekt.

De tomatenpassata dus! Je hebt nodig: een groot bakblik/ovenschaal, gesteriliseerde potten, een zeef, een grote soeplepel en een bak om de passata op te vangen en een pan.

Ingrediënten voor 2x 500 ml potten

  • 2 kg rijpe tomaten
  • 200 gram sjalotjes, gepeld en fijngesneden
  • 3-4 knoflookteentjes, gepeld en fijngesneden
  • wat verse kruiden zoals rozemarijn/tijm/oregano of basilicum
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel suiker, optioneel
  • 50 ml olijfolie/zonnebloemolie

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en snij de tomaten door de helft. Leg ze in een grote bakblik/ ovenschaal met de snijkant naar boven en verdeel de resterende ingreidienten erover heen.

Laat zo een uurtje in de oven staan totdat alles lekker zacht geworden is en laat daarna wat afkoelen.

Nu komt het zware werk: doe de tomaten in een zeef en druk nu door de zeef heen Dit kan je bijvoorbeeld met de achterkant van een soeplepel doen. Druk zo hard je kan om alle sappen uit de tomaten te halen.  Waarschijnlijk moet je het in delen doen aangezien het anders te vol wordt en te zwaar ook.

Nu heb je een heerlijke tomatenpassata over. Doe deze in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuutjes goed doorkoken en nu kun je het of in de al klaarstaande gesteriliseerde potten doen en verder afwerken. Of je kan de basis gebruiken om bijvoorbeeld tomatenketchup te gaan maken.

Om vacuüm te trekken in gesteriliseerde potten

Giet de hete tomatenpassata in de klaarstaande gesteriliseerde potten (makkelijkste is dus waarschijnlijk dat ze in de oven stonden terwijl je de passata aan t maken was) en klik de weckpot dicht of, als je een gewone pot gebruikt, draai de draaidop er losjes op (niet compleet vastdraaien dus, er moet nog lucht kunnen ontsnappen).

Zet ze hierna in een grote pan met een opgevouwen theedoek op de bodem. Giet warm water erin (tot halverwege de potten) en breng lichtjes tegen de kook aan. Laat dit zo een minuut of 25 staan, haal de potten er daarna uit, draai de doppen er strak op en zet de ze op een houten plank of theedoek even 5 minuutjes op de deksel neer. Draai hierna om en laat compleet afkoelen. Nu zijn de ze compleet vacuüm getrokken.

(*Tijdens dit laatste proces is alles erg heet maar moet je wel de potten een paar keer vasthebben/verplaatsen en dicht draaien. Wel dus goed jezelf beschermen tegen mogelijke ongelukjes)

Lijkt een boel werk maar als je eenmaal de slag te pakken hebt is het een fluitje van een cent en maak je steeds makkelijker je eigen tomatenpassata, ketchup, jam of andere ingemaakte groenten/fruit.

Voedingswaarde voor de hele hoeveelheid
Eiwit 17,5 gr
Natrium 47 mg
Kalium 5244 mg
Fosfor 547 mg
Vet 55 gr

 

Tagged with →