Voor de lunch aten we gisteren een  soepje en wel een lekkere romige tomatensoep. Ik ben dol op tomaten dus was al een tevreden mens maar wat het nog beter maakte is dat we heerlijk buiten op ons terras in de zon hebben kunnen lunchen! Wat geweldig weer na al die maanden kou en somberheid!

Het grappige aan deze soep is dat je geen bouillon gebruikt, enkel melk en room, waardoor hij erg laag in natrium is maar door die combi heel vullend en vooral erg zacht en romig is.

Het is een ideale soep voor de lunch, lekker met wat zoutarm brood en boter, of als een voorafje maar doe de borden zeker niet te vol dan anders is er geen ruimte meer voor de andere gerechten.

De basilicumolie die je erbij maakt kun je prima een week in de koelkast bewaren (of invriezen) zodat je hem nog kunt gebruiken over salades bijvoorbeeld.

Ik heb een heel erg klein snufje zout toegevoegd zodat de soep net iéts lekkerder van smaak werd. Met een klein snufje bedoel ik klein namelijk 0,2 gram waardoor de soep uiteindelijk nog steeds echt natriumarm is. Ik zal echter ook de natriumwaarde geven zonder toegevoegd zout.

Ingrediënten 

  • 1 kilo mooie rijpe tomaten
  • half uitje, fijngesneden
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 20 gram bloem
  • 300 ml magere melk
  • 185 ml room (bijv alpro soya room)
  • zwarte peper
  • eventueel een heel klein snufje zout

Voor de basilicumolie

  • flinke handvol basilicumblaadjes
  • lekkere olijfolie


En zo maak je het

Snij de tomaten kruislings in en doe ze in een ruime pan. Giet daar kokend water overheen (uit de waterkoker bijvoorbeeld) tot ze onderstaan en laat 2 minuten zo staan. Spoel ze hierna af met koud water en pel de velletjes eraf.

Snij ze vervolgens in grove stukken en verwijder de harde kernstukjes.

Smelt in een soeppan de boter en fruit hierin de ui zachtjes gedurende 5 minuutjes.

Voeg daarna de bloem toe en roer goed door. Bak dit 2 minuutjes op een laag vuur mee terwijl je steeds roert.

Voeg nu de melk toe en met een garde klop je zodat het een glad geheel wordt. Blijf kloppen tot het mengsel indikt.

Doe de tomaten (inclusief hun vocht) erbij en roer goed door tot het begint te koken. Draai nu onmiddellijk het vuur lager en laat nu 10 minuten op het zachtste vuurtje wat je hebt staan zodat het net aan heel zachtjes suddert.

Ondertussen kun je in een keukenmachine de basilicumolie maken. Pureer hiervoor de basilicumblaadjes met de olijfolie tot je een mooie groene olie hebt. Zet dit in een bakje vast klaar voor het eten.

Na 10 minuten heel zachtjes koken pureer je de soep daarna goed met een staafmixer en voeg je de room toe. Breng op smaak met zwarte peper.

Pak een schoon pannetje en een fijne zeef en druk hier het geheel door zodat je een mooie zachte soep overhoudt.

Warm dit op (niet meer laten koken) en proef. Moet er nog wat peper bij? Zou de soep een heel klein snufje zout nodig kunnen hebben?

Serveer de soep in niet te grote kommen en doe er lekker een lepeltje basilicumolie doorheen.

 

Enjoy!

 

 

 

Voedingswaarde per persoon incl snufje zout (waarde zonder zout)

Eiwit 7,1 gr 

Natrium 74,5 mg (57,5 mg)

Kalium 823 mg 

Fosfor 201 mg

Vet 15,7 gr

Tagged with →