Aangezien ik binnenkort een lekkere paddenstoelensoep wil maken bedacht ik me dat ik als extra smaakmaker ook wel paddenstoelenbouillon kon gebruiken erin in plaats van alleen groentebouillon. Natuurlijk moest ik het dan wel eerst even zelf maken aangezien bouillon van een blokje veel te zout is.

Dus heb ik mijn middag eens nuttig besteed en heb ik buiten een flinke portie zoutarme groentebouillon ook maar eens voor het eerst een pannetje zoutarme paddenstoelenbouillon gemaakt en ik was bijzonder content ermee vandaar dat ik het hier deel.

Het werkt hetzelfde als het recept voor zoutarme groentebouillon, enige wat anders is dat je er verse paddenstoelen aan toevoegt en in plaats van witte wijn vind ik sherry lekkerder erbij. Ik had kastanjechampignons liggen dus ik heb die erbij gedaan maar je kan natuurlijk allerlei soorten paddenstoelen eraan toevoegen!

Qua voedingswaarde voor de bouillon veranderd er niets aangezien er nauwelijks natrium in champignons zit en je natuurlijk alleen de bouillon gebruikt die overblijft.

Ingrediënten voor ca. 1,3 liter

  • 150 gr wortel, heel fijngesneden (of door de food processor gehaald)

  • 200 gr ui (zelfde als de wortel) 

  • 5 gr peterselie takjes (zonder de peterselie) en/of takjes tijm

  • 50 gr selderij (ook fijn gesneden en alleen de stengels)

  •  200 gram paddenstoelen in plakjes, bijvoorbeeld kastanjechampignons

  • 90 gr sherry (optioneel maar geeft absoluut smaak) 

  • paar zwarte peperkorrels

  • 2 laurierblaadjes, gedroogd of vers

  • 1,7 liter kokend water

  • 2 eetlepels olie (olijfolie/raapzaadolie)

 

En zo maak je het

Verhit 2 eetlepels olie (olijfolie of bijvoorbeeld raapzaadolie) in een pan en voeg hieraan de fijngesneden wortel, ui, de paddestoelen, de selderij en de stengels peterselie (en/of de tijm), de peperkorrels en de laurierbladen toe. Fruit dit een minuutje of 5, om vooral het scherpe van de ui te verzachten.

Hierna kun je de sherry toevoegen als je die gebruikt. Laat dit even doorwarmen.

Voeg 1, 7 liter kokend water toe, breng opnieuw aan de kook en laat onafgedekt 15-20 minuten zachtjes koken. Dit is als de groenten heel fijn gesneden zijn, zijn ze wat groter? Verleng dan de kooktijd naar 30-40 minuten.

Als de bouillon goed getrokken is draai je het gas uit en laat wat afkoelen voor je het zeeft.

De bouillon kan je , al het afgekoeld is, een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren maar natuurlijk kan je het ook in porties invriezen, handig voor als je weer eens soep wilt maken.

(* Wil je meer bouillon maken? Verdubbel gewoon de hoeveelheden en pak een grotere pan!)

 

Enjoy!

 

Voedingswaarde per 1, 3 liter

Eiwit 100 mg

Natrium 6 mg

Kalium 148 mg

Fosfor 0 mg

Vet 20 gr

Tagged with →